Poznáme zloženie skupín! Veľmi rôznorodé kvartetá

V posledný júnový deň sa účastníci Slovak Floorball Cupu 2023 dozvedajú mená svojich súperov v základnej skupine augustového turnaja. Takmer päťdesiat družstiev sa pobije o zlato v troch turnajových kategóriách, ktoré sú početne veľmi rôznorodé. Od pätice elitných mužstiev v sekcii „pro“, cez rozšírený dvanásťčlenný ženský turnaj až po 28 účastníkov divokej „open“ sekcie. Vieme, že od úvodných dní budú k videniu mestské derby, konfrontácie známych českých značiek aj rôznorodé skupinové zápolenie, pripomínajúce európsky šampionát klubov.

Profíci nakoniec v pätici a bez play-off

 

Kategória „Muži PRO“ žiadne divy pri žrebe skupín priniesť nemohla. Všetkých päť zúčastnených tímov zohrá vzájomný zápas a na základe toho bude určené ich konečné poradie. Nehrá sa teda žiadne play-off a formát možno prirovnať napríklad k hokejovým šampionátom nižších výkonnostných divízií. Predvedie sa turnajová stálica a „domáci“ tím FRAM Floorball Team, ktorému konkurenciu vytvoria traja slovenskí extraligisti – ŠK Lido Prírodovedec, FBK AS Trenčín a Exel Snipers Bratislava aj Bulldogs Brno z Českej republiky. Brňania obhajujú bronzovú medailu spred roka, kedy pred nimi skončili len dva švajčiarske tímy.

Skupina Muži PRO: ŠK Lido Prírodovedec, FRAM Floorball Team, FBK AS Trenčín, Exel Snipers Bratislava, Bulldogs Brno

 

Open so Švajčiarmi, Francúzmi, Poliakmi aj Slovincami

 

Open časť prináša tradične najviac turnajových zápasov a góly sa počítajú na desiatky. Na ihrisku sa však vyskytujú aj veľmi kvalitné individuality a väčšinou je prakticky nemožné sa na súpera takticky pripraviť. Obhajca zlata ani striebra v hre nie je. V zozname prihlásených však nájdeme stále úradujúci strieborný tím AIK Kladno a zdolaného semifinalistu Blue Horses Stochov.

Helvéti tento rok v „open“, nechýba slovinská stálica

Stochov je súčasťou A-skupiny spolu so slovenským druholigistom Falcons Stará Ľubovňa, maďarským prvoligistom Torpedo ATTE a českými súperom JägerBomb. V „Béčku“ sa nachádza Unihockey Rheintal Gators zo švajčiarskeho kantónu St. Gallen, ktorý bude mať českých a slovenských súperov. C-skupina pozostáva z mužstiev zo štyroch rôznych krajín, keď Ošípané doplní český Králův Dvůr, tradičný turnajový participant zo Slovinska Krokodilčki a poľský Czerwieńsk.

Najvyššie nasadené Kladno

Zložením zaujala aj D-skupina, v ktorej sa nenachádza žiaden slovenský tím. Dvoch starých-známych z Česka dopĺňa francúzsky tím Tigers a druhý švajčiarsky účastník Züri Süd z Zürichu. Kvartetá s označením E a G majú v zhodnom pomere 2:2 česko-slovenské zloženie, pričom Slovensko reprezentuje jeden tím z najvyššej súťaže a jeden z druhej ligy. Hornets Mútne a Exel Snipers Bratislava čaká okrem vzájomného zápasu aj duel proti susedom FBK Horní Suchá a Las Plantas, Hurikán Bratislava a DTF Detva Joxers čelí tímu Tvoje Máma a AIK Kladno. „Kladenští“ sa naposledy usadili na druhej priečke a ak by sme vychádzali z minuloročného poradia, sú najvyššie nasadeným tímom v tejto kategórii. Nespomenuli sme si ešte skupinu F, ktorá prinesie vánok z Kysúc, Prahy, Turca aj lesov neďaleko Ľubľany. Devils Čadca a IBK Galia sa popasujú s českou partiou Drobci GKS a slovinskou Borovnicou.

Základné skupiny turnaja OPEN:

Skupina A: Torpedo ATTE, Blue Horses Stochov, Falcons Stará Ľubovňa, JägerBomb
Skupina B: FBK Spartak Hluk, Unihockey Rheintal Gators, FBC Bratislava Giants, STAR-ci
Skupina C: Ošípané, KS Lokomotiv Czerwieńsk, T.B.C. Králův Dvůr, Krokodilčki
Skupina D: AIK Kattohaikaras, Heineberg AIK, Tigers, Züri Süd
Skupina E: FBK Hornets Mútne, Exel Snipers Bratislava, FBK Horní Suchá, Las Plantas
Skupina F: Drobci GKS, Devils Čadca, Borovnica, IBK Galia
Skupina G: Tvoje Máma, Hurikán Bratislava, DTF Team Detva Joxers, AIK Kladno

 

Repríza ženského finále možná až v play-off

 

Ženský turnaj je jediný, v ktorom si zahrajú všetci traja medailisti z roka 2022. Bez jedinej prehry sa vtedy tešil FRAM Ladies Team, druhý bol Harvard Partizánske a tretie miesto ukoristili maďarské účastníčky Phoenix Fireball SE. Tieto tri tímy sú rozložené do troch rôznych základných skupín a ich prvý vzájomný zápas sa tak môže hrať až vo vyraďovacej časti.

Možné čierne kone z Česka proti majsterkám Slovenska

V A-skupine si zahrá Phoenix Fireball so Snipers Bratislava a českými partiami Rudý Dračice Týn nad Vltavou a Heineberg AIK Ladies. Tri zo štyroch spomenutých celkov hrali na našom turnaji už minulý rok, Dračice z českobudějovického regiónu budú neznámou. B-skupina prinesie konfrontáciu nedávnych rivalov z druhej najvyššej súťaže, hoci FBK Harvard Partizánske už medzičasom vystrelil do extraligy a dokonca je obhajcom titulu majstra Slovenska. Na našom turnaji sú Partizánčanky obhajkyňami striebra a v úvode turnaja ich preverí FTC Fiľakovo, Chaos a Příjdu dýl. Spomedzi dvojice českých tímov možno budeme hľadať čierneho koňa SFC 2023. Zostava Chaosu totiž vychádza z Hattricku Brno a uvidíme s čím príde partia, pomenovaná podľa kontroverzného českého jazykového zvratu.

Obhajkyne zlata s maďarským nováčikom

Ženské „Céčko“ zahŕňa tradičného favorita Fram Ladies Team, ktoré sa nachádzajú v povedomej základnej skupine. Proti FBC Bratislava Giants hrali už v minuloročnej základnej časti, zatiaľ čo extraligový Hurikán Bratislava bol ich semifinálovým oponentom. Bratislavské mestské derby možno považovať za jeden zo šlágrov skupiny a štvrtým do partie je IBK Cartoon Heroes. Vicemajsterky Maďarska by mali na tom byť kvalitatívne veľmi podobne, ako ich krajanky Phoenix.

Základné skupiny ženského turnaja:

Skupina A: Rudý Dračice Týn nad Vltavou, Heineberg AIK Ladies, Phoenix Fireball SE, Snipers Bratislava
Skupina B: Chaos, FBK Harvard Partizánske), FTC Fiľakovo, Příjdu dýl
Skupina C: FRAM Ladies Team, FBC Bratislava Giants, IBK Cartoon Heroes, Hurikán Bratislava

Aktuálné články