Na stole sú karty pre play-off a prvé medaily

Pokiaľ mal byť pre niekoho prvý hrací deň tohtoročného Slovak Floorball Cupu oťukávacím, v piatok už musel naplno predviesť svoje kvality. U profíkov je cítiť, kto by si mal rozdeliť medaily, „Open“ sekcia má kvarteto mužstiev, ktoré skupinu zvládli bez straty korunky a ženy sa po konci základnej časti naplno vrhajú do play-off.

Súperi, ktorým sa radšej vyhnúť

Zachovajme zvyk zo včera a začnime najpočetnejšie obsadeným turnajom. Ten má za sebou skupinovú fázu a štyri tímy ňou prešli bez straty bodu. Vôbec najsuverénnejšie Drobci GKS, ktorí nedostali ani gól a ich najvyrovnanejším zápasom bolo víťazstvo o tri góly. Okrem toho vo svojej česko-slovensko-slovinskej konkurencii nadelili aj „osmičku“ a „dvanástku“. Poriadny údel čaká aj toho, kto v osemfinále narazí na Spartak Hluk, ktorý má doteraz podobný vyše osemgólový zápasový priemer a udržal dve čisté kontá. Na veľkú turnajovú party sa šlo dobre aj omladine Snipers Bratislava, ďalšiemu deväťbodovému víťazovi skupiny, a populárnej slovinskej partii Krokodilčki. Slovinci idú priamo do osemfinále, Bratislavčanov čaká šestnásťfinálový zápas.

Nie každá skupina rozdala karty takto prehľadne. V „Éčku“ aj „Géčku“ sa najlepšie tri celky zmestili do dvojbodového rozpätia a jedna zahodená šanca, chyba alebo lacnejší gól z niektorého absolvovaného zápasu vyšiel draho. Prvenstvo napriek jednej prehre patrí českým florbalistom pod hlavičkami Tvoje Máma aj AIK Kattohaikaras. Niekde na pomedzí týchto dvoch príbehov je A-skupina, v ktorej Falcons Stará Ľubovňa triumfovali s bilanciou 2-1-0. Open turnaj má v sobotu skoro ráno na programe prvé šestnásťfinálové duely a popoludní už pôjde do akcie najlepšia šestnástka tímov.

Hoci sú individuálne štatistiky medzi „open“ tímami občas vnímané trošku uvoľnene, čakáme na prvého hráča s dvojciferným počtom kanadských bodov. Medzi favoritmi sú Jakub Zíka, David Mühlbach, Ondřej Kočí (všetci z Drobci GKS) a Radek Novák (Tvoje Máma).

 

Dva nezdolané elitné tímy

Sobotný obed bude v Dome športu vyhradený pre záver turnaja „pro“ a odovzdávať sa budú môcť prvé medaily. Otázkou je však stále, komu a akého lesku. Očakávaný zápas FRAM Floorball Team – Bulldogs Brno priniesol remízu 3:3 a keďže obaja majú okrem toho na konte dve víťazstvá, vychádza to zhodne na sedem bodov. Rozhodovať tak môže skóre proti ostatným súperom a priebežne je na tom o dva góly lepšie slovenský tím. Tešme sa tak na peknú streleckú naháňačku na diaľku medzi Blaszczykom, Kerekešom a Grlickým na jednej strane (dokopy 11 gólov) a brnenskými ťahúňmi Kalouskom, Vágnerom, Vaverčákom a Švábíkom (v súčte 9 gólov). Oba tímy ešte teoreticky môže bodovo dotiahnuť ŠK Lido Prírodovedec, a to by už na stôl šli kalkulačky.

Lido turnaj končí proti FRAM-u, „Buldoci“ proti FBK AS Trenčín. Extraligista z Považia stále živí šancu na zisk cenného kovu, no okrem bodov na českom sokovi bude potrebovať aj priazeň hviezd a „správne“ výsledky z ostatných zápasov. Exel Snipers Bratislava bavia gólovo najbohatšími zápasmi v tejto kategórii, ale po získanom bode v prvom vystúpení pridali prehry 4:7, 3:8 a 5:6. S určitosťou tak obsadia piate miesto.

 

Gordický uzol v ženskom „Áčku“

Dve veľmi jasné základné skupiny sa vykryštalizovali v ženskej časti turnaja a jedna ukážková kosílka, za akú by sa nehanbili ani horolezci. Týn nad Vltavou dvakrát vyhral na nulu, no pridal nečakanú prehru s Phoenixom Fireball. Maďarský klub zase nenašiel recept na bratislavské Snipers a tri družstvá tak mali po tri body. Rozhodovalo tak skóre, ktoré bolo na šťastie pre organizátorov celkom jasné. Rudý Dračice skončili vo vysokom pluse o 13 gólov, Phoenix len o päť a Bratislavčanky boli v miernom mínuse. Heineberg AIK Ladies v tejto partii konkurovať nedokázal a skončil posledný so skóre 0:15.

Vo zvyšných dvoch skupinách sa tímy usadili s bezpečným trojbodovým rozostupom. FBK Harvard Partizánske inkasoval len jeden gól oproti dvanástim streleným a vo štvrťfinále si zahrá s lepším z dvojice Hurikán Bratislava – Heineberg AIK. V podobnej situácii sú aj dievčatá z FRAM-u, ktoré si pripísali tri veľmi podobné víťazstvá a ich súper vzíde z popoludňajšieho zápasu Snipers – Chaos. Za ašpirantky na semifinále možno zatiaľ označiť aj družstvo Příjdu dýl, ktoré sa usadilo na druhom mieste za Partizánskym dvomi jasnými výhrami 4:1 a 9:1.

Individuálnym štatistikám ženskej súťaže kraľuje Tereza Bočková od týnskych Rudých Dračic, ktorá na klubovej scéne háji farby Panthers Praha. Po troch zápasoch jej v štatistikách svieti bilancia 5+3.

 

Aktuálné články