Jacob Arvidsson: "Predovšetkým je to trochu o teambuildingu."

Hlavný tréner švajčiarskeho celku Ad Astra Obwalden Jacob Arvidsson nám odpovedal na pár otázok. Ad Astra Obwalnden nastúpi premiérovo v kategórii Muži PRO na 7. ročníku Slovak Floorball Cup.

Prechod na trénerskú pozíciu: Jakob, keďže ste doteraz boli hráčom, ako ovplyvnil váš prechod na trénerskú úlohu váš prístup k vedeniu tímu Ad Astra Obwalden, najmä v takej kvalitnej lige ako NLB?

Je to stále veľmi skoro hodnotiť, ale čo okamžite cítim je, že budem môcť ešte viac venovať čas štýlu hry a jej prevedeniu. Budem podporovať tím ako celok, ale zároveň sa chcem sústrediť na jednotlivé časti, ako je sebavedomie a podobne.

Skúsenosti so Slovak Floorball Cup: Tím Thorengruppen sa zúčastnil nášho turnaja Slovak Floorball Cup v roku 2019 a získal tretie miesto. Máte nejaké spätné väzby alebo postrehy od priateľov z klubu, ktorí u nás hrali?

Bohužiaľ som to zmeškal, takže neviem presne odpovedať.

Očakávania pre Slovak Floorball Cup 2024: S blížiacim sa turnajom, aké máte očakávania a ako pripravujete tím na takéto predsezónne turnaje?

Predovšetkým je to trochu o teambuildingu, ísť spoločne do inej krajiny. Čo sa týka florbalu, očakávame dobré zápasy, nabitý program a ten krásny turnajový pocit, ktorý prináša spomienky z detstva. Príprava bude väčšinou fyzická, ale budeme mať aj asi 3-4 tréningy tesne predtým, kde sa sústredíme na niektoré nové taktiky, ktoré chceme vyskúšať na turnaji.

Výhľad na sezónu 2024/2025: Ako sa pozeráte na nadchádzajúcu sezónu 2024/2025, aké hlavné ciele ste si stanovili pre tím a čo definuje úspech pre Ad Astra Obwalden pod vaším vedením?

Ad Astra trochu zmení víziu už pre budúci rok a pokúsi sa dať viac zodpovednosti miestnym hráčom. Už nebudeme mať prvé útoky s cudzincami, ktorí strieľajú väčšinu gólov. Musíme nájsť iné spôsoby, ako dosiahnuť úspech. Dúfam, že definíciou tímu bude veľmi pracovitý tím s množstvom mladých, hladných hráčov, ktorí chcú spoločne rásť.

Reflexie na posledné play-off: Keď premýšľate o poslednom play-off, aké boli hlavné postrehy pre vás a tím a ako to ovplyvnilo vašu prípravu na nadchádzajúcu sezónu?

S trochou odstupu si myslím, že to vytvorí viac energie pre ďalšiu sezónu, trochu pocit pomsty. Boli sme príliš predvídateľní a súperi vedeli, že to bolo najmä o prvej lajne. Potrebujeme mať hrozby z viacerých hráčov a viacerých formácií, aby sme boli ťažšie poraziteľní.

Slovenskí hráči: Keďže ste trénovali a hrali v rôznych krajinách, poznáte nejakých slovenských hráčov alebo trénerov?

Dudovič je ten, koho poznám už nejaký čas. Trochu povedomia som mal o Klapitovcoch. Určite ich teraz po jednej sezóne poznám lepšie.

Osobné skúsenosti na Slovensku: Mali ste príležitosť navštíviť Slovensko?

Bohužiaľ nie, najbližšie som bol v Rakúsku a v Krakove v Poľsku. Ale som si istý, že je to krásna krajina a teším sa na návštevu.

Scéna švajčiarskeho florbalu: Prechod zo Švédska do Švajčiarska, ako vnímate rozdiely vo florbale medzi týmito krajinami?

Krátka verzia je, že mnoho švédskych hráčov má lepšiu techniku a chápaniu hry. Možno to pramení z lepších trénerov od mládeže. Švajčiarsko na druhej strane je dobré v disciplíne, tvrdej práci, lojalite k tímu a hernému plánu od trénera. Myslím, si že Švajčiari sú viac zvyknutí na autority. Vo Švédsku je viac hráčov, ktorí sú plne oddaní florbalu, v Švajčiarsku často majú inú hlavnu prioritu, ako je práca a škola.

Dynamika tímu a zmeny: Aké významné zmeny sa očakávajú v zozname hráčov, vrátane exportu alebo importu zahraničných hráčov? Máte plán ako vybudovať tímovú chémiu?

Kľúčom k úspechu je, že si uvedomíme, že musíme spolu naozaj tvrdo pracovať. Nikto sám nemôže nahradiť hráčov, ktorých stratíme, takže ich musíme nahradiť spoločne a stať sa ešte viac tímоm. Naša obrana musí byť naozaj kvalitná a chceme byť jedným z najlepších tímov na protiútoky v lige.

Hráči na sledovanie: Jakob, sú nejakí konkrétni hráči v tíme Ad Astra Obwalden, na ktorých by sme mali počas nadchádzajúceho turnaja zvlášť dbať? Môžete nám povedať viac o ich zručnostiach a čo od nich očakávate?

Povedal by som, že máme veľa sľubných hráčov, ale môžete si všímať Simona Schwaba, ktorého je ľahké nájsť, pretože je náš najvyšší hráč. Dobrý, mladý obranca z našej lokálnej oblasti, ktorý by mohol mať dlhú budúcnosť v klube. Máme tiež Janika Kürschnera, ktorý hrá za švajčiarske U19, na ktorého by ste si mohli tiež upriamiť pozornosť, je to dobrý všestranný hráč.

Aktuálné články