Elitný titul po nájazdoch a česko-slovenské semifinále žien

Sobota je na našom turnaji typická tým, že sa od skorého rána hrajú ostré zápasy play-off a okolo obeda majú jednotlivé kategórie už pomerne úzky zoznam ašpirantov na trofej. Najužšia partia „pro“ tímov má navyše vymaľované, pričom Brno vystúpilo o dve priečky vyššie ako minulý rok. FRAM je po dráme strieborný, bronz ostáva v hlavnom meste.

Debakle aj v play-off, góly pomaly ubúdajú

Čím kvalitnejší a dôležitejší zápas, tým menej gólov občas zvykne prinášať. To platí aj o otvorenej mužskej časti turnaja, v ktorej sme v skupinách sledovali pomerne divoké výsledky a skóre 11:0, 10:0 či 9:1 sa objavilo aj v šestnásťfinále. V ďalšej fáze to však už je primárne o futbalových výsledkoch s dvomi či tromi zmenami skóre.

Účasť v zajtrajšom štvrťfinále si ako prví zabezpečili florbalisti AIK Kladno a Hurikánu Bratislava, ktorí zhodne vyhrali 1:0. O oboch platí, že v nohách už mali ranný tesný šestnásťfinálový zápas, rovnako ako Blue Horses Stochov, ktorí však majú stále dostatok munície a vo dvoch sobotných zápasoch strelili 12 gólov. Čaká ich slovenský druholigista Falcons Stará Ľubovňa, ktorým v šestnásťfinále pavúk doprial voľný žreb a do top osmičky prenikli presvedčivým víťazstvom 5:0. Súperov ďalej úspešne žerú aj Krokodilčki. V ďalšej fáze turnaja ich dopĺňa súper zo základnej skupiny T.B.C. Králův Dvůr. Bez prehry ďalej šliapu Drobci GKS, možno najväčší favorit turnaja, ale prekvapenie sa urodilo na úkor ďalšieho skupinového suveréna Spartaka Hluk. Ten totiž vo večernom zápase podľahol tímu Tigers, ktorý šiel do vyraďovačky až z tretieho miesta, no zdokumentoval známe klišé o tom, že play-off je novou súťažou.

Dramatickejšie finále nemohlo byť

Pre organizátorov turnaja je vždy príjemné, pokiaľ je finále dramatické a vyrovnané. Tento predpoklad do bodky naplnila kategória „pro“, z ktorej sa hrali štyri zápasy. Jednak finišoval program základnej časti a po ňom si definitívny zápas o prvé a tretie miesto zahrali mužstvá, ktorým toto právo tabuľkovo prináležalo. Bulldogs Brno na obed zdolali AS Trenčín 8:2 a FRAM Floorball Team následne zabodoval naplno proti ŠK Lido pomerom 5:1. Najlepšie dva tímy turnaja tak mali zhodne po desať bodov a rozdiel skóre +13. Vo vzájomnom zápase navyše remizovali.

Do boja o bronz vstupoval ako vyššie nasadený ŠK Lido Prírodovedec, keďže nazbieral v porovnaní s Trenčanmi o štyri body viac. Veľká dráma to nebola ani v súboji o bronzovú medailu. Vzájomný zápas z dlhodobej časti „Liďáci“ vyhrali o gól, druhý o osem. Početnejšia súpiska mala viac síl, čo sa prejavilo siedmimi zásahmi v ostatnej časti hry. Po výsledku 8:0 sa tak tretí najcennejší kov dostal do rúk klubu z hlavného mesta.

O zlate rozhodoval už naznačený dramatický vrchol turnaja. Podobne ako v základnej časti, aj v play-off remizovali Bulldogs Brno s FRAM Floorball Teamom 3:3. Český tím trikrát vyhrával, domáci vždy odpovedali. Držiteľa trofeje pre rok 2023 museli určiť až samostatné nájazdy a v nich šikovnejšie ruky osvedčilo Brno. Semifinalista spred roka sa teraz stal zlatým medailistom, zatiaľ čo návrat mužov FRAM-u na trón po siedmich rokoch sa nekonal.

Zruší niekto reprízu finále?

Už v predturnajovom texte sme spomínali možnú reprízu finále ženskej kategórie z piateho ročníka a tá je stále možná. Bohatý osemzápasový program tejto časti Slovak Floorball Cupu nás z osemfinále posunul na prah nedeľného semifinále. Rudý Dračice Týn nad Vltavou pustili vo štvrťfinále Fiľakovo do trháku, ale jednogólový náskok nakoniec uhájili. Ich súperom bude stále nezdolaný FBK Harvard Partizánske, ktorý bol po presvedčivých výkonoch v skupine nasadený až do štvrťfinále a v ňom porazil Hurikán Bratislava 2:0.

Česko-slovenská je aj druhá semifinálová dvojica. FRAM Ladies Team má na konte štyri víťazstvá zo štyroch zápasov. Dramatické stretnutie so Snipers Bratislava vyhral 4:3 a podľa očakávaní tak bude súčasťou akcie aj v posledný hrací deň. Bude tam aj Příjdu dýl, ktorý je jediným semifinalistom z druhého miesta skupinovej fázy. Preto musel v sobotu hrať až dvakrát a zdolal Bratislavu Giants aj Phoenix Fireball.

Aktuálné články